MAT στη μονή Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος

5 Ιουνίου 2008

Παναγιώτης Σαββίδης
Τεταμένο παραμένει το  κλίμα έξω από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος. Πληροφορίες θέλουν περισσότερους από 600 ένοπλους αστυνομικούς, να έχουν αποκλείσει το μοναστήρι,  με στόχο να απομακρύνουν την αδελφότητα των 100 και πλέον μοναχών, που θεωρείται «σκληροπυρηνική» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, όπου υπάγονται πνευματικά οι μονές του Αγίου Όρους.
Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, έχει κηρύξει «σχισματική» την αδελφότητα, που αρνείται να τον αναγνωρίσει πνευματικά, επειδή συλλειτουργεί με καθολικούς.
Οι «εσφιγμενίτες» καταγγέλλουν το υπουργείο Εξωτερικών, πως έδωσε το «πράσινο φως» προκειμένου να απομακρυνθούν βίαια από τη μονή η αδελφότητα υπό τον ηγούμενο Μεθόδιο.
Η πενταετής πολιορκία του μοναστηριού, εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες μετά την εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Βασίλη Φλωρίδη, να επέμβουν άμεσα οι αρχές και να απομακρύνουν την αδελφότητα. Ο ίδιος με επιστολή του προς τη Ντόρα Μπακογιάννη  της ζήτησε  : «Πράξτε τα δέοντα, επιβάλετε τη νομιμότητα στη μονή Εσφιγμένου, περαιτέρω αναβολή στη λήψη δράσης καθίσταται εθνικά και εκκλησιαστικά επιζήμια».
O ηγούμενος Μεθόδιος, επανειλημμένως έχει ζητήσει διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση καθώς επίσης και με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, για να επιλυθεί η διαφωνία.
Όπως υποστηρίζουν φίλοι της μονής : «Οι 107 μοναχοί δεν είναι καταληψίες. Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται εντός του μοναστηριού για 60, 70 ή και 80 χρόνια. Η μονή λειτουργεί 15 αιώνες με συνεχή διακονία και συνεχίζει. Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει τη χρήση βίας για να επιλύσει μια θρησκευτική διαφωνία μετά από την αποτυχία της να λιμοκτονήσουν μοναχοί κατά τη διάρκεια ενός αποκλεισμού πέντε ετών».
Σύμφωνα με τους ίδιους, όλη αυτή την περίοδο οι αρχές έχουν αρνηθεί στους μοναχούς παραδόσεις τροφίμων, φαρμάκων, πετρελαίου θέρμανσης και ιατρική περίθαλψη υποβάλλοντας τους σε μια ατελείωτη εκστρατεία παρενόχλησης και εκφοβισμού.
Στο μεταξύ την Πέμπτη στις 18:30, έξω από τη Βουλή, φίλοι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου από όλη την Ελλάδα, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για την επιχειρούμενη αστυνομική επέμβαση στο μοναστήρι.
Πηγή

ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ "ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ"

Image and video hosting by TinyPic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

gnisios21@gmail.com